Onbekend HBO onbemind

Er wordt veel beweerd over het HBO, maar hoe zit het nu feitelijk met de hogescholen? Smijten ze met geld voor fancy gebouwen? Krijgen de studenten nauwelijks les? Zijn docenten laag geschoold? Hier de nieuwste cijfers.

In de publicatie 'Kennis die werkt' worden de meest recente feiten, en cijfers en managementinformatie over het HBO bijeengebracht. De HBO-raad vergelijkt deze waar mogelijk in een lange termijn meerjarenperspectief. Zeker zo interessant is de vergelijking met andere publieke sectoren.

Uit de paragraaf HBO in de maatschappij. Waar leiden hogescholen voor op? de cijfers voor het onderwijs:
'In 2010 kwamen 12.718 hbo'ers beschikbaar voor het onderwijsveld, van eerstegraads leraren Engels tot tweedegraads docenten motorvoertuigentechniek. De opleiding tot leraar basisonderwijs levert de meeste afgestudeerden: jaarlijks beginnen ruim 5.000 nieuwe leraren aan hun werk op een van de 7.000 basisscholen in Nederland waar ieder jaar circa 200.000 kinderen leren schrijven en rekenen. In 2010 ronden bijna 3.000 studenten de master special educationeel needs af. Zij zetten zich in voor kinderen met speciale onderwijsbehoeften.
De 700.000 scholieren in het voortgezet onderwijs krijgen (in het vmbo, mbo, en de onderbouw havo/vwo) les van tweedegraads docenten die vooral door de hogescholen zijn opgeleid: ieder jaar studeren er ruim 3.000 af. En docenten gebarentaal, daarvan zijn er misschien niet zoveel (74 afstudeerders in 2010), maar kinderen met een auditieve beperking en hun ouders kunnen niet zonder hen.'

Lees hier het gehele artikel.

Bron: scienceguide.nl, 23 mei 2012

Tidak ada komentar:

Posting Komentar